Australië is een groot land. En doordat het dunbevolkt is, zijn de afstanden van plaats naar plaats vaak enorm, en niet te vergelijken met een land als Nederland. Houd daar dus zeker rekening mee wanneer je je reis door Australië plant en ook wanneer je aan het begin van een doorreis staat. Het is geen uitzondering om urenlang geen mens of dier tegen te komen. Gelukkig zijn er diverse manieren om door Australië te reizen, al dan niet met gezelschap. In dit artikel vind je een overzicht. Meer informatie kun je vinden op deze website.

Door Australië reizen met de bus
Zoals in veel landen is ook in Australië reizen met de bus een goedkope manier van reizen waarbij je bovendien van alles van het landschap kunt zien. Er zijn allerlei soorten buskaartjes (routes) te koop waarmee je onbeperkt kunt in- en uitstappen op een bepaalde lijn.

Door Australië reizen met de trein
In vergelijking met de bus is reizen met de trein een stuk duurder, maar daarentegen wel meer comfortabel. In Australië zijn met name aan de oostkust goede treinverbindingen. Net als voor de bus kun je ook voor de trein flexibele tickets kopen.

Door Australië reizen met de auto
Wil je door Australië met de auto reizen, dan kun je kiezen voor het huren óf voor het kopen van een auto. Sowieso ben je verplicht een internationaal rijbewijs te hebben als je in Australië de weg op wil. Kies je voor een auto kopen, houd er dan rekening mee dat je vanaf 18 jaar een auto kan kopen en dat de auto in ieder geval een ‘pink slip’ moet hebben, oftewel een soort APK-keuring moet hebben gehad. Vergeet ook niet aan de hand van het registratienummer te checken of er nog openstaande boetes zijn. Net als in Nederland is het afsluiten van een autoverzekering verplicht. Zoek je een auto, kijk dan altijd eerst of er backpackers zijn die hun auto proberen te verkopen. Hier liggen de prijzen meestal aanzienlijk lager. Ook in de kranten staan veel advertenties voor tweedehands auto’s. Kies je voor het huren van een auto, dan moet je in ieder geval 21 jaar zijn om een auto te kunnen huren. Er zijn veel autoverhuurbedrijven in Australië, de bekende en minder bekende namen. Een auto huren kost in Australië ongeveer $50 tot $90 per dag.

Door Australië liften
Hoe aantrekkelijk (goedkoop!) het misschien ook mag lijken; gaan liften is geen goed idee. Ook niet als je met iemand anders samen reist. En zeker niet als je de vrijwel onbewoonde gebieden gaat bezoeken. Toch goedkoop reizen? Hou de prikborden in hostels e.d. in de gaten of hang zelf een oproepje op.