Down under, Australia! Een heel bijzonder land, volgens sommigen zelfs het meest bijzondere land op aarde. Door de unieke ligging, de bijzondere samenstelling van de bevolking en hun bekende relaxte mentaliteit en de speciale flora en fauna trekt het elk jaar vele toeristen en backpackers die hun geluk er komen beproeven.

Geografie
Australië is het grootste land, en tegelijkertijd het kleinste continent ter wereld. Het land heeft een oppervlakte van 7,69 miljoen km². Australië is wereldwijd het op vijf na grootste land, en het enige continent dat als één land geregeerd wordt. Verder is Australië ook uniek gezien de bevolkingsdichtheid, die tot één van de laagste ter wereld behoort. Er zijn 23 miljoen inwoners waarvan vrijwel alle mensen in steden aan de kust wonen.

Klimaat
Door de omvang van het continent varieert het klimaat van Australië van regio tot regio. Warm is het meestal in de noordelijke staten, terwijl de winters koeler zijn in de zuidelijke staten. Daarnaast is Australië één van de droogste continenten ter wereld. Het regent er gemiddeld minder dan 600 mm per jaar. De seizoenen zijn, doordat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, tegenovergesteld aan die van het noordelijk halfrond. De zomer is van december tot en met februari en de winter van juni tot en met augustus.

Culinair
Een echte Australische keuken is er eigenlijk niet. Het eten is een samensmelting van de Europese en Aziatische keuken, meegenomen door de vele immigranten. Je ziet duidelijk de Britse invloeden terug in het eten; meat pie en fish and chips zijn erg populair. Barbecueën is ook een favoriete bezigheid van Australiërs. En natuurlijk is ook het traditionele fastfood, zoals overal ter wereld, in trek. Maar er komen daarnaast ook steeds meer haute cuisine restaurants en biologisch en ecologisch verantwoord voedsel zie je ook in Australië duidelijk in populariteit toenemen.

Bezienswaardigheden
Australië heeft een aantal plekken die de meeste toeristen willen zien, en met reden!
- Sydney: de bekende stad waar heel veel te zien is; Harbour Bridge, het overbekende Operahouse, vaar met de ferry door de Harbour en geniet van het stadsleven!
- Whitsundays; een eilandengroep van bijna honderd eilandjes die samen een prachtig oord vormen. Witte stranden met ragfijn zand, lagunes; alles is er prachtig.
- Great Barrier Reef: natuurlijk hoort een bezoek aan het grootste koraalrif ter wereld erbij als je in Australië bent
- Tasmanië: een bijzonder stuk ongerepte natuur, vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman
- Uluru (Ayers Rock): de grootste monoliet op aarde. Dit is een speciale plek voor de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals.
- Kakadu: een fantastisch nationaal park waar onder meer bekende krokodillenfilms zijn opgenomen.

Natuurlijk is er nog veel meer te doen en te zien in Australië Een zeer uitgebreid overzicht van plekken om te bezoeken vind je op deze site.


Grotere kaart weergeven